Dzisiaj przepis na kruche ciasto z rabarbarem.
Pychotka zróbcie sami.
Czas na rabarbar!
Potrzebne składniki:
1 szklanka mąki pszennej
200 g margaryny lub masła
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
3 łyżki cynamonu
200 g kwaśnej śmietany
1/2 szklanki bułki tartej
kg rabarbaru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Szklankę mąki, margarynę, 1 całe jajko i 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru mieszamy razem dodajemy małą kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia.
Wyrabiamy dokładnie ciasto, musi mieć lepką konsystencję.
Dzieli na pół, jedną cześć wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
Czas chłodzenia ciasta koło 6 godzin, moja babcia mówi, że najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Część ciasta z lodówki rozwałkowujemy i kładziemy na wcześniej przygotowaną formę do pieczenia.
Kładziemy farsz rabarbarowy, a potem drugą część ciasta z zamrażalki trzemy na tarce robiąc górną warstwę.
Farsz rabarbarowy:
Myjemy rabarbar kroimy na małe talarki, mieszamy z bułką tartą, cukrem pudrem i cynamonem.
Odstawiamy na jakieś 2 godziny.
Ubijamy pianę z 3 białek, i mieszamy z przygotowanym rabarbarem.
Czas pieczenia:
180 stopni z termoobiegiem
około godziny
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo smakowicie :) Nigdy nie robiłam ciasta z rabarbarem, ale chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Mniamku, uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńI do tebo kompocik z rabarbaru!Pyszności
OdpowiedzUsuńPiekne fotki i wyglada bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPychota zapewniam!!
OdpowiedzUsuńMój mąż zjadł na raz pół ciasta:)
Jeśli ktoś woli słodsze ciasta to lepiej dodać więcej cukru.
Rabarbar dość kwaśny jest sam w sobie...
pozdrowionka
Kamila
To straszny z niego łakomczuch hi hi.
UsuńDobrze że zostawił połowę dla Ciebie i dzieci.
A ciasto oczywiście rewelacja!!!
Pozdrawiam cieplutko.
xoxo