Dzisiaj coś innego:) Czas na pyszne ciasto z czarnymi porzeczkami... mniammm
Robiłam ciasto i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem ulepszonym o swoje doświadczenia kuchenne. Jeśli zrobisz dokładnie według poniższych wskazówek to na pewno ciasto się uda!!
Będziesz mieć już w małym palcu robienie pysznego biszkopta, który nie jest suchy i zawsze wyrośnie:) Spróbuj i przekonaj się sama.
Potrzebne składniki:
5-6 jajek
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
czarne porzeczki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
1 łyżka oleju
masło
bułka tarta
Przygotowanie:
Oddzielamy dokładnie białka od żółtek 5-6 jaj w zależności od formy do pieczenia jaką masz ( ja użyłam tortownicy i 5 jajek). Dodajemy 1/2 szklanki cukru, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta może dodać całą. Ubijamy pianę z białek. Pamiętaj żeby miska nie była mokra bo piana się nie ubije! Potem dodajemy po trochu żółtka, a potem pół szklanki mąki zmieszanej z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Pamiętaj wymieszaj dokładnie mąkę i proszek do pieczenia, dodawaj po trochu przesiewając przez sitko! To gwarancja, że ciasto pięknie wyrośnie. Na koniec dodaj 1 dużą łyżkę oleju, dzięki temu biszkopt nie będzie suchy.
Wysmaruj tortownicę masłem i posyp bułką tarta, potem przełóż ciasto.
Umyj porzeczki i dokładnie oczyść z ogonków oprósz je w zmieszanej mące z cukrem pudrem i przełóż na wierzch ciasta.
Piecz około 40 minut w temperaturze z termoobiegiem 190 stopni. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
Po wystygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem dla smaku i ozdoby.
SMACZNEGO:)
smakowicie wygląda muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńpolecam pychotka:)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis! Ciasto wyszło przepyszne. I jakie łatwe do zrobienia - dziecko dałoby radę.
OdpowiedzUsuńA przy okazji - wszystkiego najlepszego z okazji 35-tych urodzin dla Autorki tego praktycznego bloga. Członkowie fun clubu.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich członków fun clubu:)i dziękuję za życzenia urodzinowe:)
OdpowiedzUsuńdelicious!!!
OdpowiedzUsuń