Przetwory na zimę - sałatka z cukinii na ostro




Witam
w piątek weekendu początek!

Jak Wam minął tydzień
...?
Mam nadzieję, że miło i szybko
a teraz już tylko weekendowy wypoczynek
:-)
Ja wzięłam się za przetwory na zimę.
Cukinia obrodziła w tym roku 
i to bardzooooo
zatem głównym składnikiem większości
będzie ona!

Dziś przepis na 





SAŁATKĘ Z CUKINII NA OSTRO
(6 słoiczków)

Składniki:
1 kg cukinii 
2 papryki
2 papryczki chili
1 duża cebula

Zalewa:
1/2 szklanki octu 10% 
2 szklanki wody
1/2 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka pieprzy w ziarnach
1 łyżka gorczycy
3 listki laurowe

Warzywa myjemy, kroimy na cienkie plasterki.
Zalewamy zalewą i zagotowujemy.
Gorące wkładamy do przygotowanych wcześniej 
słoiczków (wyparzonych), 
zakręcamy ,stawiamy do góry dnem 
i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia.






Smacznego!

Ps. W następnym tygodniu moja kuchnia i co w niej wymyśliłam:)

Miłego 
weekendu
bzi
Kami


25 komentarzy :

  1. Swietny przepis,wykorzystam bo mojej mamie tak cukinia obrodzila ze juz nie wiem co z niej wymyslac ;-) Kamila z mywhiteloft.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę,cieszę że się przyda i u wszystkich tak wyrosły cukinie:-)
      ściskam Kamilko!

      Usuń
  2. świetne nalepki i przepis :)) ja siedzę na razie w ogórkach i pomidorach ;))
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Ja chyba ogórków nie będę robiła, może coś z pomidorków jakieś pasty, albo suszone... ale jak na razie muszę cukinię ogarnąć;-D
      bzi!

      Usuń
  3. już wydrukowałam przepis jutro ruszam w ogród bo cukinii że hoho :) nie doczytałam na blogu w jakim programie tworzysz grafiki...zdradzisz? bo piekne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba w tym roku urodzaj tej cukinii, ale dynia jakaś kiepska....
      Grafiki robię w kilku różnych i czasami rysuję ręcznie na tablecie graficznym, te zrobiłam w PhotoScape :-)

      Usuń
  4. Cukinii u mnie po uszy, więc z przepisu chętnie skorzystam ( zwłaszcza, że lubimy pikantne).
    W tym roku tak zaszalałam,że już nie mam gdzie upychać. Dżem z cukinii fantastyczny, wszyscy u mnie uwielbiają. I bigos z cukinii i oczywiście z grila.
    Pozdrowionka.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo właśnie myślałam i o dżemie jak masz wypróbowany przepis to podpowiedz mi :-)
      Ja dziś jeszcze robiłam surówki z marchewką, papryka i cukinią z ziółkami itp... ale strasznie dużo z tym zabawy bo odstawiać trzeba 2 razy po 3 h...
      Jak możesz to napisz mi przepis na ten dżem na maila:)

      Usuń
    2. Przepis na dżem z cukinii:
      2,5 kg cukinii, 2 szkl. cukru, 2 szt. galaretki pomarańczowej, 2 łyżeczki kwasku cytr.
      Obrać cukinię, połowę zetrzeć na tarce, połowę pokroić na drobno - razem smażyć, aż się rozgotuje.
      Dosypać cukier, galaretki i kwasek, jeszcze trochę pogotować.
      Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.
      Najlepiej brać młodą cukinię, wtedy robi się bardzo szybko i nie ma pestek.
      BARDZO łatwe do zrobienia! Szybko, prosto. Pyszne!

      Usuń
    3. dziękuję:-D już miałam do ciebie maila pisać, to jutro się biorę za dżemik!

      Usuń
  5. świetny przepis, chyba się skuszę, ja zaczynam z przetworami od poniedziałku albo jutro wieczorem, na pewno też użyję Twoich etykiet i wieczek na słoiczki, są super!

    czekam z niecierpliwością na kuchnię, papapapapapapapa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! To się Aniu przyda przepis i etykietki:)
      Jedynie pozostaje mi życzyć ci powodzenia w kuchni!
      bzi :)

      Usuń
  6. Etykietki super,na pewno skorzystam.U nas w tym roku podobnie- cukinia góruje.Ale dyni brak.Cóź nie moźna mieć wszystkiego.Takźe przepis jak najbardziej dla mnie. Zapraszam do mnie na szczerepole@blogspot.com Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też cukinii sporo. Chętnie wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. super dzięki za przepis na pewno skorzystam:-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmm...pysznie i pięknie zapakowane:-)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. Kami Jesteś bomba...Twoje przetwory to można jeść oczami, tak pięknie wyglądają...a jak minął tydzień, u mnie mega pracowity, właśnie skończyłam życie tułacze i osiedliłam się w nowej Rózanej Pracowni, do której jak będziesz miała czas, zapraszam:)
    Buziaki i zabieram ze sobą jeden słoiczek...PAAAAAAAAAAAAA

    OdpowiedzUsuń
  11. Też chciałabym zrobić na zimę cukinię, ale nie wiem czy straczy sił. Ja wolę taką w oleju, bo jakoś za ostro mi z octem. Fajnie że udało Ci się zrobić tak urokliwe zapasy :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym spróbowała :) Świetne etykiety :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podeślę kuriera po te słoiczki ;P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każde miłe odwiedziny i za każde ciepłe słowo zostawione na moim blogu:)
pozdrawiam
Kamila

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...