Jak Wam minął tydzień
...?
Mam nadzieję, że miło i szybko
a teraz już tylko weekendowy wypoczynek
:-)
Ja wzięłam się za przetwory na zimę.
Cukinia obrodziła w tym roku
i to bardzooooo
zatem głównym składnikiem większości
będzie ona!
Dziś przepis na
Dziś przepis na
SAŁATKĘ Z CUKINII NA OSTRO
(6 słoiczków)
Składniki:
1 kg cukinii
2 papryki
2 papryczki chili
1 duża cebula
Zalewa:
1/2 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
1/2 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka pieprzy w ziarnach
1 łyżka gorczycy
3 listki laurowe
Miłego
weekendu
bzi
Kami
1 kg cukinii
2 papryki
2 papryczki chili
1 duża cebula
Zalewa:
1/2 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
1/2 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka pieprzy w ziarnach
1 łyżka gorczycy
3 listki laurowe
Warzywa myjemy, kroimy na cienkie plasterki.
Zalewamy zalewą i zagotowujemy.
Gorące wkładamy do przygotowanych wcześniej
słoiczków (wyparzonych),
zakręcamy ,stawiamy do góry dnem
i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia.
Smacznego!
Ps. W następnym tygodniu moja kuchnia i co w niej wymyśliłam:)
weekendu
bzi
Kami
Swietny przepis,wykorzystam bo mojej mamie tak cukinia obrodzila ze juz nie wiem co z niej wymyslac ;-) Kamila z mywhiteloft.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBardzo proszę,cieszę że się przyda i u wszystkich tak wyrosły cukinie:-)
Usuńściskam Kamilko!
świetne nalepki i przepis :)) ja siedzę na razie w ogórkach i pomidorach ;))
OdpowiedzUsuńuściski!
Dziękuję:-) Ja chyba ogórków nie będę robiła, może coś z pomidorków jakieś pasty, albo suszone... ale jak na razie muszę cukinię ogarnąć;-D
Usuńbzi!
już wydrukowałam przepis jutro ruszam w ogród bo cukinii że hoho :) nie doczytałam na blogu w jakim programie tworzysz grafiki...zdradzisz? bo piekne!
OdpowiedzUsuńChyba w tym roku urodzaj tej cukinii, ale dynia jakaś kiepska....
UsuńGrafiki robię w kilku różnych i czasami rysuję ręcznie na tablecie graficznym, te zrobiłam w PhotoScape :-)
Cukinii u mnie po uszy, więc z przepisu chętnie skorzystam ( zwłaszcza, że lubimy pikantne).
OdpowiedzUsuńW tym roku tak zaszalałam,że już nie mam gdzie upychać. Dżem z cukinii fantastyczny, wszyscy u mnie uwielbiają. I bigos z cukinii i oczywiście z grila.
Pozdrowionka.:)
Oooo właśnie myślałam i o dżemie jak masz wypróbowany przepis to podpowiedz mi :-)
UsuńJa dziś jeszcze robiłam surówki z marchewką, papryka i cukinią z ziółkami itp... ale strasznie dużo z tym zabawy bo odstawiać trzeba 2 razy po 3 h...
Jak możesz to napisz mi przepis na ten dżem na maila:)
Przepis na dżem z cukinii:
Usuń2,5 kg cukinii, 2 szkl. cukru, 2 szt. galaretki pomarańczowej, 2 łyżeczki kwasku cytr.
Obrać cukinię, połowę zetrzeć na tarce, połowę pokroić na drobno - razem smażyć, aż się rozgotuje.
Dosypać cukier, galaretki i kwasek, jeszcze trochę pogotować.
Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.
Najlepiej brać młodą cukinię, wtedy robi się bardzo szybko i nie ma pestek.
BARDZO łatwe do zrobienia! Szybko, prosto. Pyszne!
dziękuję:-D już miałam do ciebie maila pisać, to jutro się biorę za dżemik!
Usuńświetny przepis, chyba się skuszę, ja zaczynam z przetworami od poniedziałku albo jutro wieczorem, na pewno też użyję Twoich etykiet i wieczek na słoiczki, są super!
OdpowiedzUsuńczekam z niecierpliwością na kuchnię, papapapapapapapa
Super! To się Aniu przyda przepis i etykietki:)
UsuńJedynie pozostaje mi życzyć ci powodzenia w kuchni!
bzi :)
jutro chyba się zabiorę na przeworki :)
Usuń;-)
OdpowiedzUsuńooo! nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńbuźki
Etykietki super,na pewno skorzystam.U nas w tym roku podobnie- cukinia góruje.Ale dyni brak.Cóź nie moźna mieć wszystkiego.Takźe przepis jak najbardziej dla mnie. Zapraszam do mnie na szczerepole@blogspot.com Ania
OdpowiedzUsuńU mnie też cukinii sporo. Chętnie wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńsuper dzięki za przepis na pewno skorzystam:-)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmmmm...pysznie i pięknie zapakowane:-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Kami Jesteś bomba...Twoje przetwory to można jeść oczami, tak pięknie wyglądają...a jak minął tydzień, u mnie mega pracowity, właśnie skończyłam życie tułacze i osiedliłam się w nowej Rózanej Pracowni, do której jak będziesz miała czas, zapraszam:)
OdpowiedzUsuńBuziaki i zabieram ze sobą jeden słoiczek...PAAAAAAAAAAAAA
Też chciałabym zrobić na zimę cukinię, ale nie wiem czy straczy sił. Ja wolę taką w oleju, bo jakoś za ostro mi z octem. Fajnie że udało Ci się zrobić tak urokliwe zapasy :-).
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :) Świetne etykiety :)
OdpowiedzUsuńPodeślę kuriera po te słoiczki ;P
OdpowiedzUsuń