Kurczak faszerowany kaszą jęczmienną po prowansalsku


Od poniedziałku zaczniemy kulinarnie:)
Pogoda trochę ostatnio robi psikusy i chyba jesień po woli się zbliża.
 Dlatego postanowiłam zrobić coś dobrego na niedzielny obiad.
Mówię Wam pychota!!
 Troszkę długi czas przygotowywania, ale przepis nie jest trudny i warty wypróbowania. 


Potrzebne składniki:
1 kurczak (1,5- 2 kg)
1/2 woreczka kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki bulionu z warzyw
1 jajko
1 duża papryka
7-8 szt pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 cytryna
tymianek
rozmaryn
majeranek 
papryka 
rozmaryn
sól
pieprz cayenne
natka
jeśli chcesz możesz użyć mieszanki
przyprawa do pieczonego kurczaka po prowansalsku
masło 
ziemniaki


Przygotowanie:

Farsz:
Kaszę jęczmienną gotujemy w wodzie. Warzywa 1/2 papryki, cebulę, czosnek, 5 pieczarek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Ugotowaną kaszę przekładamy do podsmażonych warzyw i dodajemy pół szklanki bulionu warzywnego. Potem przez 15 - 20 minut redukujemy go na patelni. Następnie dodajemy całe jajko, natkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy farsz solą, pieprzem w zależności od upodobań.

Kurczak:
Myjemy dokładnie kurczaka, kładziemy piersią do góry i nacieramy mieszanką ziół (pieprzem cayenne, tymiankiem, majerankiem, papryką, rozmarynem, solą) i odstawiamy na około 1 godzinę.
Do środka kurczaka wkładamy troszkę masła oraz przygotowany wcześniej farsz i zaszywamy.
Umieszczamy tak przygotowanego kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
 Na całość kurczaka wyciskamy 1 cytrynę i układamy kilka kawałków masła.
Pieczemy około godziny, podlewając wytopionym tłuszczem.
Ja po godzinie dokładam obgotowane ćwiartki ziemniaczków i pokrojoną resztę papryki i pieczarek i piekę przez następna godzinę (do zarumienienia).

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 2 godziny
Temperatura: 180 stopni






22 komentarze :

  1. ooo JESTEM pierwsza, więc kawałek piersi i odrobinę farszu poproszę -smakowitość w porze obiadu

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłas ;)
    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wygląda ale ja ajkoś za kasza nie przepadam ... pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam..., a kurczaczka to nawet mój synek-niejadek lubi:),

    ściskam mocno:)

    Aniutka

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda naprawdę smakowicie, a ja tez dziś na obiadek kurczaka robiłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię- w sobotę! Musi być pyszne- już mam ochotę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  7. no to teraz juz nie moge sie skupic nad niczym!!!
    tylko kurczak mi w glowie!!!
    ide do kuchni...
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. pychotka. walczę sama ze sobą żeby laptopa nie polizać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznosci :)))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite rodzinne danie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A co dla wegusów? Porposzę coś miłego:) I nie straszyć, nie straszyć zdechlakiem na takim pięknym blogu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej była papryka faszerowana kuskusem!
      Przepraszam wszystkich wegetarian jeśli uraziłam.
      pozdrawiam
      Kamila

      Usuń
  12. Oj, nie ma za co przepraszać:) Mam nadzieję, że to ja nie uraziłam:)
    Lubię to miejsce, nawet bardzo... nawet kura mi nie przeszkodzi;) nieżyyyywa:(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każde miłe odwiedziny i za każde ciepłe słowo zostawione na moim blogu:)
pozdrawiam
Kamila

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...